Η Πλύτρα είναι παραθαλάσσιος οικισμός με τουριστική κίνηση, γραφικές ακρογιαλιές και λιμανάκι για σκάφη αναψυχής. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Καραβοστάσι, οικισμός που διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η Πλύτρα έχει 167 κατοίκους. Απέχει 71 χλμ NA από τη Σπάρτη.

Στην Πλύτρα θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες που προσφέρουν στους επισκέπτες στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης από τη μια και απόλαυσης των προϊόντων της επαρχίας και ιδιαίτερα της Λακωνίας από την άλλη. Επίσης λειτουργούν μπαρ, καφετερίες για διασκέδαση και ξεκούραση καθώς και εστιατόρια - ουζερί για φαγητό με εξαιρετικά προϊόντα τοπικής παραγωγής και με άριστο service.

Η Πλύτρα προσφέρεται για πεζοπορία, περιπάτους, ποδηλασία (εδώ εδρεύει και η Δανειστική Λέσχη Φίλων Ποδηλάτου "Ποδηλατοπαρέα"), τζόκιγκ, ορειβασία, αγροτουρισμό, ιστιοπλοϊα, ψάρεμα. Κυρίως όμωςπροσφέρεται για snorkelling στα αβαθή νερά του κόλοπου, όπου βρίσκεται βυθισμένη η πόλη του αρχαίου Ασωπού.

Κάθε καλοκαίρι, διοργανώνονται από φορείς και τον δήμο Μονεμβάσιας διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες από γνωστά ονόματα και τοπικά συγκροτήματα, καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής, parties στην παραλία, κτλ.

Απέναντι από την Πλύτρα και πριν από το ακρωτήριο Ξυλί βρίσκεται ο οικισμός Καραβοστάσι με παραδοσιακά πέτρινα οικήματα. Το λιμάνι της Πλύτρας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Λακωνικού κόλπου στον ομώνυμο όρμο, του μυχού του ευρύτερου όρμου Ξυλής. Στον όρμο Ξυλί βυθίστηκε (27 Απριλίου 1941) τορπιλάκατος απο γερμανικά αεροπλάνα κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και βρίσκεται σε βάθος 10 περίπου μ.

Στη παραλία Αρτάνης βρίσκεται το πρώτο σπίτι (ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο) που κτίστηκε στην Πλύτρα, από την οικογένεια Βενετσανάκη, πολύ πριν το 1870, κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε και η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός, ότι η προφορική παράδοση θέλει να έχει φιλοξενηθεί εκεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς στενή φιλία συνέδεε τις δύο οικογένειες.